söndag 22 mars 2009

Kalvning

Jörgen och Jesper åkte iväg till Bjästa för att spela hockey idag, samtidigt gick jag ut för att släppa ut hästarna.

När jag var nästan klar kom morfar och tittade till korna innan vi skulle gå in å dricka kaffe, en kviga låg ute och höll på att kalva men de såg inte riktigt rätt ut, bara en klöv och dessutom så var den upp å ner,de tyder oftast på att kalven lgger bakvägen och dessutom var ju den andra klöven då vänd innåt, de e ingen höjdare precis.
Vi tog in henne och morfar kände efter hur de låg till, precis som vi trodde men efter en hel del slit så fick han fram den andra klöven och då återstod ju bara att få ut kalven, men den satt som berget, till slut fick vi henne att lägga sig och då kom den till slut ut, sen är det så att om dom kommer bakvägen så måste allt gå ganska fort för annars får kalven så mkt fostervatten i sig att den oftast inte klarar sig, men ut kom den åsså lyfte vi den i bakbenen och efter en stund så började hon att kippa efter andan oxå.

Så 1 och en halvtimme senare gick vi in å drack kaffe.

Ja och nu när jag var ute så slickade kon sin kalv och förhoppningsvis så går allt bra, hon var livrädd för den alldeles från början men om man låter de vara ifred så brkar de ordna upp sig, ni vet de där med modersinstinkterna. Ja de e minsan inte lätt att föda kalv heller alltid om ni trodde de :).

Vi hörses/Pernilla

3 kommentarer:

  1. Imponerande. Helt plötsligt känns det här med att få ut en kyckling ur ett ägg inte så komplicerat längre.

    SvaraRadera
  2. Haha, de kan nog vara lika jobbigt iaf. Åtminstonde psykiskt. Fast dom sköter sig ju oftast själv faktiskt.

    SvaraRadera
  3. Hej!Nä vi säljer de avvanda tjurkalvarna till liv på hösten,de enda vi spar är de som är sent födda o därför mindre än de andra,brukar bli ett par 3 st..Har ni många kor?Vilken ras? Hade bra!

    SvaraRadera